مدل تعالی سازمانی در ایران
مدل تعالی سازمانی در شرایطی در ایران مطرح میشود که در جهان بیش از ۷۰ مدل سرآمدی ملی و ۹۰ جایزه کیفیت وجود دارد که عموماً بهره گرفته از مدلهای EFQM و بالدریج بوده و بسوی یکدیگر همگرا شدهاند. گویا زبان رقابت در همه جای دنیا یکی است که مؤسسات اقتصادی را از آموختن الفبای مدیریت فراگیر سازمانی گریزی نیست.
لزوم رقابتپذیر شدن بخش صنعت و معدن با رویکرد جهانی و توصیههای مشارکتها و ادغامهای صنعتی با جهان برای امکان دستیابی به بازار جهانی و ایجاد اعتبار جهانی برای این بخش باعث شد که در وزارت صنعت، معدن و تجارت، طراحی مدل تعالی مورد توجه و اقدام قرار گیرد. مدلهایی که چندین سال بود جوامع صنعتی جهانی آنها را پذیرفته و دنبال کرده بودند. طی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۱ دو مدل اصلی مالکوم بالدریج و EFQM و تغییراتی که احیاناً برخی کشورهای دیگر روی این دو مدل صورت داده بودند توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و مؤسسه مطالعات بهرهوری و منابع انسانی موردبررسی قرار گرفت.
فرآیند انتخاب نیز با تشکیل گروههای کارشناسی و جمعآوری اطلاعات و برقراری ارتباطات با مؤسساتی که این مدلها را دنبال میکردند و تهیه پیشنویسهای لازم صورت گرفت و سپس در جلسات متعدد کمیتههای علمی مرکب از کارشناسان و متخصصین سیستمهای مدیریت، این پیشنویسها مطرح و درنهایت توسط کمیته علمی، مدل تعالی EFQM در تاریخ ۱۰/۰۳/۸۲ به تصویب رسید.
با تصویب مدل EFQM از سال ۱۳۸۲ این مدل در زیرمجموعههای وزارت صنعت، معدن و تجارت به اجرا درآمد و این وزارتخانه به همراه مؤسسه مطالعات بهرهوری و منابع انسانی مقدمات جایزه ملی بهرهوری و تعالی سازمانی را پیریزی کردند.
همانطور که اشاره گردید از سال ۱۳۸۱ بحث تعالی سازمانی در ایران مطرح شد که متعاقب آن در سال ۱۳۸۲ دو جایزه ملی کیفیت ایران با محوریت سازمان ملی استاندارد ایران و جایزه بهرهوری و تعالی سازمانی با محوریت وزارت صنعت، معدن و تجارت ویژه سازمانها و شرکتهای این وزارتخانه تدوین گردیدند. این دو جایزه بدون کوچکترین تغییر و با اقتباس کامل از مدل EFQM شکل یافته و از سال ۱۳۸۲ ارزیابیها بر این اساس انجام گرفت.
در ادامه مرکز تعالی سازمانی بهعنوان یکی از مراکز مستقل اقتصادی، فعالیت خود را از سال ۱۳۹۰ در شکل جدید و بهعنوان زیرمجموعه سازمان مدیریت صنعتی آغاز کرد که این مرکز میراث دار فعالیتهای تعالی سازمانی و جایزه ملی تعالی سازمانی در کشور است.
مدل تعالی منابع انسانی ایران با بهرهگیری از مدلهای تعالی سازمانی به همت انجمن مدیریت منابع انسانی ایران در طول چند سال تحقیق و کار مداوم از سال ۱۳۸۰ آغاز و تا به امروز فعالیت دارد. این مدل یک چارچوب جامع مبتنی بر مجموعهای از ارزشهای محوری، معیارها و شاخصها در حوزه منابع انسانی سازمان است.
ما در شرکت پویش بازرگان ذوبـ آهن اصفهان در راستای چشم اندازهای بلند مدت مجموعه و مدیران در جهت تحقق شعار های سازمانی که رضایت مشتریان،توسعه سازمانی و تعالی سازمانی را نیز شامل میشودبر آن شدیم با بکار گیری و پیاده سازی این اصول و قواعد در این مسیر قدم برداریم و با ایجاد بستر مناسب و پس از اخذ تمام استاندارها در اسفند 1401 مفتخر به دریافت گواهی نامه تعهد به تعالی سازمانی و دریافت جایزه ملی تعالی سازمانی شدیم.